Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

Meta Knight: Vriend of vijand?

Inleiding
De meest verhitte discussie in de Brawl community gaat niet over stages of individuele technieken, maar over een gehele character: Meta Knight. Veel mensen zijn van mening dat hij niet langer toegestaan moet worden op toernooien, iets wat serieus genomen moet worden. Het is echter een grote stap om een volledige character te bannen en het is in SSB64 en SSBM nooit gedaan. Ook in veel andere competitieve vechtspellen is het iets wat ongehoord is. Hierbij moet meteen opgemerkt worden dat de discussie vooral in Amerika gevoerd wordt. Bij ons in Europa is Meta Knight (nog) geen groot probleem, maar het is verstandig om toch een beeld van de discussie te hebben. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste argumenten voor de ban, waarbij een aantal kritische kanttekeningen geplaatst zullen worden. Argumenten die gebaseerd zijn op hoe “leuk” Meta Knight het spel maakt of hoeveel skill hij vereist, zullen buiten beschouwing gelaten worden. Deze zijn te subjectief om iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Meta Knight is te dominant
Een belangrijke bron voor deze bewering is Ankoku’s lijst met karakterstatistieken. In deze lijst worden punten toegekend aan characters op basis van hun toernooiprestaties. Meta Knight heeft hier doorgaans ongeveer twee keer zoveel punten als de nummer twee, Snake. De lijst houdt echter geen rekening met de mate waarin characters vertegenwoordigd worden. Meta Knight is de beste character en wordt dus veel gespeeld. Daar komt bij dat een aantal mensen erop uit zijn om hem gebanned te krijgen door hem zelf te spelen en de mogelijkheid is er dat hij makkelijker op te pakken is dan een top tier als Snake of Falco. Ook is het de vraag hoeveel er van Meta Knight’s indrukwekkende score overblijft wanneer je de resultaten van de beste Brawl en Meta Knight speler, Mew2King, niet mee zou tellen. Kortom, het zou goed kunnen dat de schijnbare dominantie van Meta Knight vooral voortvloeit uit het niveau van één hele goede speler en het feit dat zoveel mensen hem spelen. Tot slot: de beste Brawl spelers in Europa mainen geen van allen Meta Knight.

Meta Knight heeft geen zwaktes
Hiermee wordt in eerste instantie bedoeld dat er geen redelijke counterpick tegen Meta Knight is, zij het character of stage. In Brawl is met name het counterpicken van characters erg belangrijk, omdat een groot aantal matchups eenzijdig is. In Amerika worden aanzienlijk meer stages toegestaan dan hier, waardoor het counterpicken daarvan ook een grotere rol speelt. Of de grote rol van counterpicken wenselijk is of niet daargelaten, is wel duidelijk dat Meta Knight zich grotendeels onttrekt aan dit systeem. Diddy Kong wordt echter al enige tijd gezien als een slechte matchup voor Meta Knight en ook characters als Snake en Dedede hebben hem al vaak verslagen. Je kunt dit volledig toeschrijven aan het niveau van de spelers die die characters mainen (NinjaLink, Ally, Atomsk etc.), maar bedenk dan wel dat degene die Meta Knight groot heeft gemaakt en gehouden Mew2King is, één van de beste spelers ter wereld in zowel Melee als Brawl.

Puur kijkend naar de character valt op dat Meta Knight, in tegenstelling tot veel andere top en high tier characters, geen projectielen heeft. Ook heeft hij geen chaingrabs en grab releases, terwijl dit laatste wel op hem gedaan kan worden door onder andere Sheik en Marth, wat een gegarandeerde hit en soms een gegarandeerde KO is. Het bovenstaande in ogenschouw nemend, lijkt het dat een basale stage als Final Destination al niet de beste plek is voor Meta Knight is, zeker niet tegen een character als Diddy Kong. Tot slot wil ik hier nog opmerken dat hoewel Meta Knight door zijn weinige zwaktes een erg solide secondary is, hij zeker niet de beste keuze is in elke situatie en dat mensen dat nog wel eens vergeten.

Meta Knight maakt veel characters onbruikbaar
Een vaak gehoord argument is dat Meta Knight een aantal characters zo hard aanpakt dat ze niet gebruikt kunnen worden in toernooien. Hierdoor wordt de metagame van deze characters niet of in ieder geval minder snel ontwikkeld. Waarschijnlijk is dit waar, maar dat is geen argument voor een ban. Het is zeker niet erger dan de matchups die bijvoorbeeld Sheik in de NTSC versie van Melee had. Zij kan in dat spel het grootste gedeelte van de cast chainthrowen, waardoor veel matchups (bijna) onmogelijk zijn. In Brawl zorgt Dedede’s infinite grab (niet op grote schaal gebanned in Amerika) voor een aantal matchups die praktisch 100-0 zijn, iets wat Meta Knight niet bereikt. Het hebben van eenzijdige matchups is een logisch gevolg van tierverschillen, iets wat het bannen van één character niet op zal lossen. Het zal eerder leiden tot een glijdende schaal, waarbij steeds de huidige beste character het zal moeten ontgelden. Het is waar dat de afwezigheid van Meta Knight een aantal characters een betere kans zal geven, maar je dupeert ook de mensen die Meta Knight mainen en veel tijd in hem gestoken hebben. Daarnaast is het een erg grote ingreep in hoe de metagame zich ontwikkelt. Als community hebben we het recht om zoiets te doen, maar de rechtvaardiging ontbreekt wat mij betreft.

Conclusie
Het moge inmiddels duidelijk zijn dat ondergetekende van mening is dat Meta Knight niet gebanned moet worden. Naast het feit dat de belangrijkste argumenten van het pro-ban kamp verre van waterdicht zijn, lijkt het vooral een kwestie te zijn van waar je de grens trekt. Op dit moment wordt erg uitgekeken naar Genesis, een groot Amerikaans toernooi waar, als het goed is, de belangrijkste mainers van de relevante characters aanwezig zullen zijn. Als Meta Knight daar de volledige top 8 bevolkt, is de ban misschien toch het overwegen waard. Persoonlijk verwacht ik dat dit niet het geval zal zijn en ben ik van mening dat er al te veel tijd verspild is aan deze discussie.
Log In of Registreer om te reageren.