Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

Brawl Tier List V4

De Brawl Back Room heeft een nieuwe tier list uitgebracht:
http://www.smashboards.com/showthread.php?t=266820

S: Meta Knight
A: Snake, Diddy Kong, Falco, Ice Climbers, Marth, Wario
B: King Dedede, Pikachu, Olimar, Lucario, Mr. Game & Watch
C: Pit, Toon Link, Zero Suit Samus, Kirby, R.O.B.
D: Donkey Kong, Peach, Fox, Luigi, Wolf
E: Sheik, Pokémon Trainer, Sonic, Ness, Bowser
F: Lucas, Ike, Yoshi, Mario, Falcon, Samus, Jigglypuff
G: Zelda, Link, Ganondorf

De grootste veranderingen ten opzichte van de vorige lijst zijn dat er een tier bij is gekomen en dat er naast de individuele tiers onderscheid wordt gemaakt tussen Top, High, Mid en Low (zie de Smashboards topic daarvoor).

Wat individuele characters betreft valt op dat Meta Knight zijn eigen tier heeft, wat ook zo was in de tweede tier list. Er waren toen echter meer tiers (gebaseerd op statistische gaps vanuit de votes), waardoor de character minder een uitschieter leek dan in de huidige lijst. De consensus is dat Meta Knight qua matchups er verreweg het beste voorstaat van alle characters, wat wil zeggen dat zijn slechtste matchups min of meer gelijk zijn. Hier komt bij dat de discussie over een ban weer behoorlijk is opgelaaid.

In de A tier valt op dat Diddy nog verder gestegen is en zich nu de derde character van het spel mag noemen. Pikant detail hierbij is dat zowel M2K als Ally hem hoger had staan, op respectievelijk de eerste en tweede plek. Eerdere stijgingen waren vooral te danken aan een goede matchup tegen Meta Knight, maar Diddy lijkt steeds meer een allround viable toernooi character te zijn, met veel dank aan ADHD (o.a. de winnaar van Brawl singles op Pound 4). De Ice Climbers hebben de grootste stijging doorgemaakt van alle characters op de lijst en staan nu maar liefst zes plekken hoger. Het potentieel van een kill per grab wordt steeds meer benut en menigeen zou de character nog hoger plaatsen. Wario is de grote verliezer in deze tier, wat niet zo vreemd is aangezien de consensus na de derde lijst al snel was dat een derde plek een overschatting was. In de B tier is het schokkendste de lichte daling van King Dedede en de aanzienlijke daling van Mr. Game & Watch, die nog maar net in de high tier bungelt.

De C, D en E tiers vormen samen een mid tier waar de BBR zeer tevreden over is. Pokémon Trainer en Ness zijn officieel het low tier domein uit, de eerste met veel dank aan Reflex. Mid tier toernooien lijken hiermee steeds aantrekkelijker te worden en ook onze eigen S1-14 heeft minder te johnen dan voorheen. Wat verder nog opvalt is de aanzienlijke stijging van Pit, ondanks matige prestaties in Amerika, en de forse daling van R.O.B. Persoonlijk zou ik hem minstens één plaats hoger gunnen, maar hij doet op het moment simpelweg vrij weinig.

De F en G tiers ten slotte vormen de onderkant van de lijst. Ike heeft zijn daling voortgezet en is nu officieel low tier materiaal. Captain Falcon heeft een redelijke stijging doorgemaakt, wellicht door de successen die Ally met hem behaald heeft, en is de schandelijke bottom tier eindelijk uit. Een mooie prestatie voor de character die in de eerste twee lijsten nog de allerslechtste van het hele spel was. Ook Jigglypuff is ternauwernood aan de G tier ontkomen, die inmiddels al de Graveyard, Hyrule of Triforce tier genoemd wordt. Deze laatste namen komen voort uit het feit dat Zelda, Link en Ganondorf samen de laagste tier bevolken, waarbij Zelda zich het meeste mag schamen. Zij zakte negen plaatsen, meer dan welke andere character dan ook. Persoonlijk heb ik een iets hogere dunk van haar, maar de tier is hilarisch genoeg om het even zo te houden.

Al met al is het een lijst die sterk beïnvloed is door Amerikaanse toernooiresultaten, maar in mijn optiek behoorlijk accuraat is. De grote veranderingen tussen de lijsten zijn nu vooral onderaan te vinden. Dit is logisch; het beeld van Brawl wordt steeds genuanceerder, maar de slechtere characters krijgen nog steeds beperkte aandacht. Hoe het ook zij, de volgende tier list zal nog even op zich laten wachten.
Log In of Registreer om te reageren.