Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

Brawl en Melee top clasht op HoM3 in de eerste grote Project M Finale

We weten dat onze koning de sport hoog in het vaandel heeft, maar of hij het zo bedoeld zou hebben… . Terwijl het grootste deel van Nederland op koopjes joeg op de diverse vrijmarkten in het land voor de eerste Koningsdag, kozen ruim 30 spelers ervoor om modern te sporten in de Tilburgse arcadehal 'Hall of Game' tijdens de inmiddels alweer derde editie in de Hall of Melee reeks. Omringd door een scala aan retrogeluiden van de inmiddels schaars geworden speelkasten kon deelgenomen worden aan singles en doubles in zowel Melee als Project M (verder vermeld als PM).

Enkel Faab en Amsah vertegenwoordigden de Nederlandse top. Voor spelers buiten de top 7 was dit een kans om te laten zien wat ze waard zijn. Ook waren enkele goede Brawlspelers, zoals Ramin en RiVer, en diverse nieuwkomers van de partij.

Zoals verwacht, ondervond Amsah weinig tegenstand in Melee. Voor hem was dit een goede opwarmer voor Republic of Fighters 3, waar hij over 3 weken onder andere om zijn naam zal strijden tegen de Japanse Yoshi sensatie aMSa. Faab moest meer moeite doen nadat hij een onverwacht vroeg tripje naar de losers bracket voorgeschoteld kreeg door het steeds gevaarlijkere Falco spel van Jimmy. Lang mocht Jimmy echter niet van zijn overwinning genieten want zijn trainingspartner Ser ontnam hem een confrontatie met Amsah in de Winners Finals. In de losers bracket schakelde Faab Enig uit in een, wat we maar moeten geloven, want er zijn geen beelden van…, zeer spannende confrontatie. Ace zijn Falcon maakte een einde aan Jimmy's succes en Faab zette op zijn beurt Ace weer op zijn plaats. Uiteindelijk was de finale dus toch een Noord-Hollands onderonsje tussen Amsah en Faab met een voorspelbare uitkomst.

Na hun succes op START6 kozen Amsah en Ace er voor om hun relatie voort te zetten. Faab had de dag van tevoren over de telefoon snode plannen met Jimmy gesmeed om de ambitie van Ace en Amsah te dwarsbomen. Het dreigde echter daarvoor al mis te gaan toen Amsah en Ace onverwacht bijna met 2-0 de losers bracket in lagen tegen het last minute gevormde dynamische duo Jim Morrison en yours truly. Amsah redde zich echter uit een 2 tegen 1 situatie en bracht de set terug tot 2-1. De eerdere telecommunicatie tussen Faab en Jimmy bleek onvolledig toen Enig en Ser ze met 2-1 de losers bracket in stuurden. Enig en Ser gingen sterk van start met een 2-0 voorsprong in Winners Finals, maar Amsah en Ace hervonden elkaar en overwonnen met 3-2. Faab en Jimmy hadden buiten onder het genot van wat gedoogde middelen meer plannetjes gemaakt en schakelden met 3-2 Enig en Ser uit in een zeer spannende Losers Finals. In Grand Finals resetten ze de bracket met 3-1. In een tweede set stoomden Ace en Amsah af op een 3-1 overwinning. Faab en Jimmy probeerden nog in een 2 tegen 1 situatie met Amsah de set naar 2-2 te brengen maar Amsahs Fox wou er niet aan geloven en besliste de set.

De gelegenheid voor PM teams is op de meeste toernooien niet aanwezig in verband met de krappe tijd. Bij dit toernooi was er echter ruimte voor. Zowel Amsah als Faab hebben door middel van diverse vrijdagavondsessies op de boot van Ace zich meer bekend gemaakt met de unieke eigenschappen van PM. Met dezelfde teampartners als in Melee probeerden ze ook in teams succesvol te zijn. De grootste dreigende factor daarvoor leek Ramin te zijn, Europa's nummer 1 Brawl speler. Zijn teams spel met Flamingforce was indrukwekkend maar helaas niet genoeg om Faab en Jimmy er van te weerhouden om de finales tegen Amsah en Ace nog eens dunnetjes over te doen. Ook hier pakten Amsah en Ace de titel.

Het grote spektakel vond echter plaats bij het PM singles event. Omdat zowel Melee als Brawl spelers hier hun ei in kwijt kunnen, leverde dit wat veranderingen in de results op. Ace zet zich veel in voor de realisatie van PM toernooien in Nederland en zijn Charizard leek kandidaat voor de titel, maar Amsahs Ivysaur bleek hem toch te veel. Hij moest het vervolgens ook afleggen tegen de Snake van RiVer. Faab dacht wel even met zijn Melee top tiers die tweede plek in PM te veroveren, maar Ramin gooide roet in het eten met zijn Lucario. Ook de Snake van RiVer bleek Faab te veel, waardoor hij tevreden moest zijn met een 5e plek.

Zo clashte één van Nederlands meest bekende Melee legendes met zijn Ivysaur voor het eerst met de Lucario van Ramin in Winners Finals. Amsah had duidelijk geen ervaring met de match up. Terwijl hij kreten als "Dragonball Z!" slaakte probeerde hij wanhopig in rap tempo de matchup te leren, terwijl Ramins flitsende Lucario hem alle kanten van het veld liet zien met snelle, precieze combos die soms deden denken dat we in Street Fighter beland waren. Het gebeurt zelden dat je de metagame voor je ogen ziet ontwikkelen, maar omdat het nog vroeg in de metagame van PM is, was dit een zeldzaam moment waarop je twee spelers die elkaars characters voor het eerst tegenkwamen zich in rap tempo zag aanpassen. Met 3-0 stootte Ramin Amsah de Losers Finale in. Daar deed RiVer een dappere poging om er een Brawl onderonsje van te maken maar Amsah was hem met 3-0 te baas.

Zo kwam het tot een tweede ontmoeting tussen Amsah en Ramin. Ditmaal was het menens, riep Amsah Ivysaur terug naar zijn Poké Ball en koos in plaats daarvan voor zijn Melee main Sheik. Een volwaardige ontmoeting tussen zijn Sheik en Lucario, iets waar we geruime tijd over gespeculeerd hebben toen we in spanning op de release van Brawl zaten te wachten, nu eindelijk een realiteit in PM. Het inmiddels bekende Sheik spel begon sterk tegen Lucario en bracht Amsah op een 1-0 voorsprong. Ramin paste zich aan en maakte het 1-1. Uiteindelijk resette Amsah de bracket met 3-1. Beide spelers stemden er mee in om de beslissende set te laten beginnen op Battlefield.

De set ging vervolgens back en forth in een zeer close wisseling van stocks en combos van beide kanten. Door middel van Shino stallen probeerde Amsah diverse spirit bomb edge guards te omzeilen. Uiteindelijk moest bij 2-2 de set beslist worden op, hoe kan het ook anders, Final Destination. Een net zo spannende nek aan nek race waarin beide spelers snel de voorsprong van de ander afpakken. Toen ze beide 2 stocks over hadden, maakte Ramin het verschil met een vernietigende side-b combo waarna Amsah meedogenloos van de linker zijde van Final Destination gedunkt werd. Amsah probeerde wanhopig op zijn laatste stock het tij te keren, maar een comeback bleef uit. Ramin veroverde de PM titel met 3-2.

Het was al 10 uur in de avond, dus diverse spelers gingen naar huis. Zij die achterbleven konden nog deelnemen aan een single elimination bracket 1 stock toernooi, wat inhoudt dat je na je ene stock te verliezen uit het toernooi ligt. De keuze was gemaakt om deze in Melee te houden, maar achteraf gezien was, gezien het PM spektakel, PM misschien een betere keuze geweest. Enig veroverde de titel met zijn Falcon nadat hij Amsah slinks wist te overtuigen om een Falcon ditto aan te gaan. Een Falcon ditto tegen Ace leverde hem de titel op.

Zo kan organisator ShadowTl terugkijken op een succesvolle derde editie van Hall of Melee. Smashboards liet aan het begin van het weekend weten dat er afgelopen weekend aan ruim 30 toernooien wereldwijd deelgenomen kon worden. Een snelle blik op de events lijst van Smashboards laat zien dat al sinds januari er elke dag minstens op één plek in de wereld een smash event georganiseerd wordt. Deze grote mate van activiteit lijkt voorlopig niet op te houden, zij het dat het iets rustiger is op Europese schaal. Aanstaand weekend kan er gekeken worden naar 'Smash or DI' in Londen en daarna uiteraard 'Republic of Fighters', de enige Europese MLG qualifier, in Parijs.

Voor de Nederlanders is er op 12 juli de 4e editie van de Avalon reeks en kan er daarvoor op 9 juni wat nostalgie opgedaan worden door deel te nemen aan een Jeffzors Retro Toernooi, waar een van de oudste rulesets gebruikt zal worden, met dus een groot aantal stages en items.

Alle resultaten, videos en foto's van Hall of Melee zijn hier te bekijken (http://on.fb.me/R4hRFG)
Log In of Registreer om te reageren.