Hoi, vreemdeling!

Het lijkt erop dat je hier nieuw bent. Klik op één van deze knoppen om je aan te melden!

Handleiding voor nieuwkomers die naar een toernooi willen

augustus 2016 aangepast in Toernooien
Snelle impressie van hoe een toernooi er uit ziet?Inleiding

Als je hier op stuit, blijkt dat je al interesse hebt in Super Smash Bros., mocht dit nou Melee zijn of Smash for Wii U. Kans is dat je wel eens stream hebt gekeken, of misschien speel je wel op Wi-fi of Netplay. Hoe dan ook, het lijkt je leuk om het zelf ook eens te proberen. Goede keuze, Smash is één van de diepste fighting games, met een ongelooflijke vrijheid in beweging van je karakter, vrijheid in je combo's en een unieke manier van overleven. In dit artikel ga ik je proberen een overzicht te geven wat je te wachten staat en hoe leuk het is.

Voor Melee: Heb je eigenlijk nog geen goed idee wat melee in houdt, de spelers of waar je moet kijken? De mYi beginner's guide to Melee is een hele goede guide!

Toernooien en de spelers

De spelers zijn het hart van de hele smash scene. Wat de smash community onderscheidt van veel andere communities (LoL, CS:GO, etc.) is het feit dat het bijna altijd offline gespeeld wordt. Voor Smash4 is er de Wi-fi optie en voor Melee netplay. Beide goede tools, maar het is niet het gebruikelijke platform om op te spelen, en vooral de beste spelers doen niet aan online spelen. Verreweg de meeste gameplay vindt offline plaats. Hierdoor leer je de mensen waar je mee speelt erg goed kennen en bouw je vriendschappen op met mensen die je anders nooit zou ontmoeten. Mensen vanuit letterlijk elke achtergrond en leeftijd spelen het spel en worden verenigd puur door één ding: de liefde voor hun favoriete spel.

De grootste test van je skills vindt plaats op toernooien. Hier komen spelers samen, betalen entree, en de winnaars krijgen het geld. Voor veel mensen is het toernooi niet alleen een slagveld, maar ook plek om weer eens samen te komen en vrienden te ontmoeten, of nieuwe te maken.

Hoe begin ik?

Beginnen is heel simpel, je hebt alleen gamecube nodig voor Melee, of een Wii U voor Smash4. Voor Melee vooral is oefenen erg belangrijk omdat het spel erg technisch is en snel gaat. Probeer de meest basic technieken zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, dan kan je snel de diepte in met Smash.
Voor Melee is Wak's Advanced How To Play één van de beste video's voor beginners om te leren hoe je de belangrijkste technieken moet doen. De video komt uit 2006, en is nog steeds ontzettend relevant. Ook handig voor nieuwe spelers zijn de SSBM tutorial video's van Kira. Er zijn ontzettend veel bronnen om uit te leren, te veel om allemaal te linken, dus is hier een handig document, The Melee Handbook, waarin je centraal doorverwezen wordt naar andere geweldige guides.
Voor Smash 4 zijn handige bronnen de Beefy Smash Bros en My Smash Corner met tutorials over technieken in de game. Ook is Izaw's The Art of Smash series een goede start.


Hoe vind ik spelers?

Ik heb het al gezegd, netplay of wi-fi kunnen manieren zijn om met andere mensen te spelen. Dit is prima, dit is alleen niet de manier waarop de meeste mensen echt competatief met elkaar spelen. Daarnaast is het ook veel leuker om je tegenstander te verslaan terwijl je naast hem zit. Vroeger was het erg makkelijk, toen keek je op Smashboards en kon je die persoon een berichtje sturen. Omdat de Smash scene zo gegroeid is, en door de groei van sociale media, zijn de communities binnen Nederland niet heel centraal geregeld.
Daarom, weet hoe je je toekomstige tegenstanders en vrienden kan vinden. De eerste plek om te kijken is de SmashNL communities pagina. Hier staan links naar de centrale hubs van verschillende regio's. Zoals je kan zien zijn dit allemaal Facebook-groepen. Mocht je geen Facebook hebben, dan zal ik het je maar alvast zeggen, je kan beter een Facebook account voor smash aanmaken. Dit kan een nep-account zijn waarmee je bij de groep komt. Vraag dan een admin van de groep of je in bijvoorbeeld de whatsapp-groep toegevoegd kan worden.
Staat op deze pagina niets wat in de buurt is van jou regio? Er is vast wel een groep mensen daar, alleen nog niet op de pagina geupdate. Wat je altijd kan doen is in de SmashNL facebook-groep of op het forum jezelf introduceren en vragen of er mensen in je regio zijn. Hier (vooral in de facebook) zijn vaak genoeg mensen actief die je wel door kunnen verwijzen naar een andere speler in je buurt.

Voor Melee is er recent een tool gemaakt op Zeemaps waar spelers hun locatie kunnen neerzetten waardoor je kan zien of er smashers in de buurt van je zijn.
https://zeemaps.com/map?group=2073240

Hoe vind ik toernooien?

Toernooien worden bijna altijd aangekondigd op de Toernooien sectie van dit forum. Hiervoor kan je je vaak inschrijven op het forum of via een pre-registratie formulier. Kleinere toernooien worden soms niet hier aangegeven omdat ze meer lokaal zijn. Refereer weer terug naar je lokale community. Internationale toernooien hoor je vaker over op Twitter, Facebook en Reddit.

Wat voor reden heb ik om niet naar toernooien te komen?

Goede vraag: Er is geen reden om niet te komen! Eén van de meest voorkomende reden is dat mensen een mentaliteit hebben waarbij ze denken dat het geen zin heeft om te komen omdat ze ontzettend hard ingemaakt worden. Dit is de verkeerde instelling om te hebben, want iedereen is ooit beginnen als first-timer en werd waarschijnlijk zelf ook snel verslagen. Door op te dagen kan je het snelst leren van andere spelers, terwijl als je thuis blijft zal je nooit de practice krijgen die je nodig hebt, of de goede vragen kunnen stellen aan andere spelers.
Denk je dat je te jong bent voor toernooien? Of te oud om te beginnen? De leeftijd van spelers op toernooien ligt meestal tussen de 18 en 25 jaar, maar er zijn zeker ook jongere en oudere spelers. Hoe oud je bent zegt ook weinig over hoe snel je beter wordt. Leffen is binnen drie jaar van een gemiddelde speler naar één van de beste ter wereld gegaan, terwijl er spelers zijn die tien jaar hetzelfde niveau blijven. Het is wat je er zelf van maakt!

Do's and don't voor op je eerste toernooi

Do:
+ Have fun - Het belangrijkste is om het naar je plezier te hebben en daar open voor te staan
+ Laat je verwachtingen los - Je zal geen eerste worden, je zal misschien mensen verslaan, laat het gebeuren
+ Breng je eigen controller - Op toernooien breng je altijd je eigen controller. TV's en gamecubes/wii U's worden verzorgd door spelers die naar het toernooi gaan, als je kan neem een tv en gamecube mee!
+ Praat met vreemden - Iedereen op een toernooi is daar met dezelfde reden, om Smash te spelen. Vraag iemand naar zijn naam, of hij een potje wilt spelen en je hebt weer een nieuwe kennis.
+ Vraag om tips - Betere spelers vinden het heel fijn om nieuwe mensen er bij te zien komen en helpen je ook graag.
+ Luister naar de Tournament Organizer - De TO is de baas en heeft ook het recht om je uit het toernooi te gooien. Als je omgeroepen wordt, kom snel!

Don't:
- Alleen met je vrienden spelen - Vaak komen mensen met vrienden, en het is heel verleidelijk om alleen daar bij te blijven, maar zo leer je nooit andere mensen kennen die jou weer wat zouden kunnen leren.
- Verwachten te winnen - Op je eerste toernooi is de kans dat je veel wint erg klein. Er zijn mensen die al tien jaar spelen. Laat dit je niet afschrikken, want als nieuwe speler kan je die tijd veel sneller inhalen.
- Laat komen - Het toernooi begint op een bepaalde tijd, zorg dat je er dan bent want het toernooi wacht niet! Mocht je toch te laat zijn, laat dit aan de TO van te voren weten.
- Drama maken - Op internet is er genoeg van. In toernooien kom je om met vrienden te spelen.

Laatste tip voor de Melee spelers: Als jij de beste training zoekt, kijk dan op Smashranking.eu en zoek goede spelers in jouw area. Misschien kan je wel eens contacten of kom je tegen op toernooien. Speel dan tegen ze, en gebruik de ervaring van oudere spelers.


Mocht je hierna toch moeite hebben mensen in jouw buurt te vinden of had je nog vragen, stuur mij dan een PM op deze site of een bericht op Facebook.

Hoop jullie te zien op het volgende toernooi,

Jim Morrison

Reacties

Log In of Registreer om te reageren.